Η Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρομική Νόσος είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα στην καθημερινή πρακτική.

Από μελέτες προκύπτει ότι το 30-50% του πληθυσμού πάσχει από αίσθημα καύσου ή από αναγωγές.

Οφείλεται στη διαταραχή του αντιπαλινδρομικού μηχανισμού στη συμβολή του οισοφάγου – στομάχου με αποτέλεσμα το γαστρικό υγρό να παλινδρομεί στον οισοφάγο και να προκαλεί αλλοιώσεις.

Τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν τον οισοφάγο, αλλά μπορεί να είναι και άτυπα. Τα τυπικά συμπτώματα είναι ο οπισθοστερνικός καύσος που πολλοί ασθενείς περιγράφουν σαν «αίσθηση καούρας» που ανεβαίνει στο λαιμό και στο στόμα και όξινες αναγωγές κυρίως μετά από βαρειά γεύματα.

Στα άτυπα συμπτώματα περιλαμβάνεται ο βήχας, συμπτώματα από τον λάρυγγα (δυσφωνία, βράγχος φωνής και αίσθηση «κόμπου» στο λαιμό), θωρακικός πόνος, προβλήματα στα δόντια και τέλος δυσκολία στην κατάποση και επιγαστρική δυσφορία.

Επειδή η ΓΟΠΝ μπορεί να παρουσιασθεί με μία ποικιλία συμπτωμάτων, κρίνεται σκόπιμη η εκτίμηση από γαστρεντερόλογο που θα αποφασίσει εάν ο ασθενής χρειάζεται ενδοσκόπηση προκειμένου να τεκμηριωθεί η διάγνωση.

Η νόσος είναι χρόνια και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή συνήθως τα συμπτώματα περνούν. Οι διαιτητικές και αντιπαλινδρομικές οδηγίες αποτελούν βασικό στοιχείο της θεραπείας.

Έτσι πρέπει να:

-         Αποφεύγονται τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα.

-         Αποφυγή γεύματος πριν την κατάκλιση

-         Αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφέ.

-         Αλκοολούχα και αεριούχα ποτά με μέτρο.

-         Να αποφεύγονται οι πίττες με φύλλο και τα τηγανιτά.

-         Να αποφεύγονται τα μπαχαρικά, οι σοκολάτες και τα γλυκά με σιρόπι και κρέμες.

Επίσης απαραίτητες είναι μικρές «θυσίες» στην καθημερινή ζωή που θα βοηθήσουν και στη βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενή:

-         Καλή και αργή μάσηση της τροφής

-         Αποφυγή κατανάλωσης υγρών τροφών ενδιάμεσα στα γεύματα.

-         Ανύψωση του κεφαλιού του κρεβατιού κατά 20ο

-         Αποφυγή στενών ρούχων και σφιχτών ζωνών.

-         Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και χωρίς ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται «λαπαροσκοπική θολοπλαστική».

Στις μέρες μας η θεραπευτική αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τα φάρμακα που χορηγούνται, οι γενικές οδηγίες ακόμη η χειρουργική επέμβαση αλλά και οι καινούριες ενδοσκοπικές τεχνικές έχουν επιφέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση την ΓΟΠΝ. Έτσι οι ασθενείς μπορούν να ελπίζουν σε καλή ποιότητα ζωής και απαλλαγής από τα συμπτώματα της νόσου.